Tokoa ja bordercollieita
Englannin matkallamme 2003
Palaa takaisin.
paikallaolo

Ulkoilmakauden tottelevaisuuskokeiden avauskisa Birminghamissa Englannissa. Osallistujia kilpailuissa oli kaiken kaikkiaan n. 650 koiraa, joista silmämääräisesti arvioiden lähes 90 % oli bordercollieita ja working sheepdogeja (ei rekisterissä oleva BC Englannissa).

Tässä istumisen paikallaolo-rinki, jossa koirat ovat laajassa ympyrämuodostelmassa; alemmissa luokissa ohjaajat ovat selin koiriin ringin sisäpuolella, ylemmissä luokissa ohjaajat ovat näkösuojassa samoin kuin Suomessa.

seuraamista seuraamista

Tässä seuraamisliikettä kilpailutilanteessa esittävät:
Vasemmalla pieni, hyvin kiihkeä BC-narttu Lynwood Slip (Sweep - Meg) ja oikeanpuoleisessa kuvassa C-luokassa kisaava WS-uros Wumblibumbly Tumbly Teddy (Batavias Cap - Runa Mocha Monster Of Wumblibumbly).

eteenistuutuminen kehän laidalta

Vasemmassa kuvassa luoksetulon tiivistä eteenistuutumista esittää WS-uros Arran Banks Spotta Bovva (Arran Baks Jessie - Arran Banks Kizzie), ja oikean puoleisessa kuvassa eräs viehättävä, mutta tuntematon, kisojen katsoja :-)

tokokurssi

Osallistuimme Englannissa tokokurssille, joissa pääteemoina olivat tunnistusnouto ja eteenlähetys (englantilaiseen tapaan merkkien läpi lähetys). Tässä kurssilaisia seuraamassa teoriaosuuden jälkeen käytännön harjoituksia; nuorta saksanpaimenkoiraa motivoidaan eteen lähetykseen; koira on kytkettynä koko liikkeen ajan.

Robert
Tokokurssimme vetäjä Robert Harlow, tässä lounastauolla, jossa ehti treenaamaan myös omaa kilpailukoiraansa. Robert oli hyvin perusteellinen ja johdonmukainen kouluttaja, joka peribrittiläiseen tyyliin kävi erittäin selventävästi ja osa-alueittain jokaisen liikkeen lävitse, ja pystyi myös perustelemaan miksi joku asia tulee kouluttaa tällä tavoin. Hyvin harva pystyy tähän, eli perustelemaan hyvin tapansa ja keinonsa kouluttaa, mutta tämä kouluttaja todella onnistui siinä! Robert osasi myös tuoda esille eri koulutustapoihin liittyvät mahdolliset ongelmat, ja siitä nostamme hänelle hattua :-)

Robert on Englannissa top-australianpaimenkoirien kasvattaja, jotka voittavat näyttelyssä kuin näyttelyssä - mutta itse hän on aina kilpaillut tokokehissä bordercollieilla ja working sheepdogeilla. Kilpailuvalmennuksen lisäksi hän kouluttaa ongelmakoiria ja ohjaa niiden omistajia.
treenihallissa treenausta

Kävimme Lontoon lähellä myös normaaleissa tokotreeneissä illalla. Tässä yhteisseuraamisia sisähallissa, josta me suomalaiset olimme varsin kateellisia; lämmin halli peiliseinineen, kokolattiamattoineen... Paljon panostettiin tietenkin seuraamisen opetukseen, ja jokainen koirakko tuli treenaamaan myös yksitellen, jolloin paneuduttiin ongelmiin ja mietittiin seuraavan viikon "kotiläksyt". Välillä tehtiin myös yläkuvien kaltaisia yhteistreenejä seuraamiseen.

treenihallissa treenausta

Vasemman puoleisessa kuvassa englannintuontinarttupentumme Unan emä Mascottsway Rose, ja emänemä Glenalpine Charley; kummatkin kisaavat C-tasolla Englannissa tokoa.

Oikealla tirkistelevät kameraan päin sitten siskokset Mascottsway Skye ja Mascottsway Una, aika somia :-). Una tuli sitten mukanamme Suomeen.

Alakuvassa istuskelee bordercollie Robin kahden australianpaimenkoirakaverinsa kanssa keskellä kauneinta englantilaismaisemaa...lisäksi kasvopotretit Unasta ja Skye`sta! Terveisiä näiden kuvien myötä Englantiin! :-)

3 koiraa

Una Skye

Palaa takaisin.