Tottelevaisuusharjoittelu
Mohlinin mukaan.




Tending pääsivu.
Bordercollie -sivuille

Matti seuraa.


Suomentanut: Päivi Nietosvaara


Memea Mohlin: Tottelevaisuusharjoittelu Mohlinin mukaan

Memea Mohlin on Ruotsin tunnetuimpia - jollei ehkä tunnetuin - koirien koulutus/kasvatus-kirjojen ja artikkelien kirjoittaja, joita julkaistaan säännöllisesti Ruotsin koiralehdissä. Mm. tokoliikkeitten osalta hän on kirjoittanut ainoan pohjoismaisen todella kattavan teoksen. Hän on myös kokenut ja menestynyt kilpalija; nuorimmalla koirallaan, bordercollieuroksella, hän on kisannut niin tokoa kuin PK-hakuakin Mestaruus-tasolla asti.

Harjoittele tottelevaisuutta tavoitteena kilpaileminen

Kilpailu kovenee vankkumatta, ennenkaikkea tottelevaisuuskokeissa, mutta myöskin palveluskoirakokeissa. Suorituksella, jolla aiemmin sai tuomarilta kympin, ei tänä päivänä saa enempää kuin kahdeksan. Syy siihen on se, että meistä ohjaajista on tullut yhä taitavampia kouluttajia. Ja koska tuomarien tehtävä on seuloa jyvät akanoista, on tuomarien oltava aina vaan pikkutarkempia ja erotettava ne pienet erot, joilla voidaan erotella parhaat suorittajat huonommista. Kun tuomareille 70-luvulla riitti se, että koira suoritti annetun tehtävän, vaaditaan tänä päivänä enemmän sen suhteen kuinka koira suorittaa tehtävän. Vauhti ja täsmällisyys ovat joitain avainsanoja. Siten voidaankin kysyä: Miten saan koiran suorittamaan liikkeen niin täsmällisesti ja vauhdikkaasti kuin mahdollista?

Ajattele kahta koiraa, jotka leikkivät toisiinsa luottavaisina. Sellaisessa leikissä ei ole epäröintiä vaan koirat ilmaisevat itseään estottomasti. Ajattele seuraavaksi kahta koiraa, jotka eivät oikein tunne toisiaan. Niiden leikki on epäröivää ja usein leikki pysähtyy hetkeksi, kun toinen koirista haluaa tuoda esiin arvoasemansa suhteessa toiseen, ennen kuin leikki sitten taas jatkuu hetken aikaa, kunnes taas on aika näyttää arvoasemansa toiselle. Leikissä ei ole juurikaan vauhtia. Mieti noitten kahden iloisen koiran leikkiä, kun koulutat koiraasi. Sinun tavoitteesi tulisi olla, että teillä on koiran kanssa yhtä hauskaa kuin on noilla kahdella koirakave-ruksella, kun ne leikkivät keskenään. Mitä pelottomammaksi koirasi tuntee olonsa harjoitellessanne sitä suuremmat mahdollisuudet on, että koira uskaltaa epäröimättä heittäytyä toimintaan, kun annat sille merkin jonkin toiminnan suorittamiseksi. Sama toisin sanoin. Sinun täytyy tehdä liikesuorituksesta niin miellyttävä kuin mahdollista ja varo kaikkien "ei" ja "hyi" sanojen käyttöä silloin, kun harjoittelette. Jos koira pitää sinun miellyttämistäsi tärkeämpänä kuin liikesuoritukseen keskittymistä, tulee se heti näkymään siinä miten koira suorittaa liikkeen. Epävarma koira liikkuu matalana ja hitaasti lepyyttääkseen toista osapuolta.

Kaikkein olennaisinta harjoittelussa on siis koiran ja ohjaajan välinen suhde. Mutta on paljon muutakin, jota täytyy miettiä, jotta harjoittelusta tulee niin tehokasta kuin mahdollista. Optimaalisin opetustilanne on sellainen, jossa koira ei häiriinny jostain ylimääräisestä eikä sinun tarvitse kilpailla koiran huomiosta jonkun muun mielenkiintoisen kanssa.

Koiran keskittyminen on välttämätön ainesosa, jotta voisit opettaa koiralle jotain. Silloin tällöin ohjaajat huokailevat, että heidän koiransa on niin kauhean sekaisin, että he miettivät pystyykö koira edes keskittymään niin haluttaessa. Mutta kysymys onkin itse asiassa siitä, että ovatko koirat todella sekaisin, vai onko se sittenkin ympäristö, joka on niin sekava? Itse aloitan kaiken uuden opettamisen kotona keittiössä. Vain minä ja koira, pussi makupaloja ja ehkä jokin lelu. Se, että koira siinä tilanteessa on odottavainen ja keskittynyt minun tekemisiin ei ole niin ihmeellistä.

Flash noutaa.

Motivaatio.

Koiralla pitää olla jokin syy miksi se haluaa keskittyä. Kuinka hauska olet itse asiassa, kun koulutat koiraasi? Mikä on parasta tai hauskinta mitä koirasi tietää? Joillekin pallo on superhauska, jotkut tekisivät mitä tahansa makupalasta. Taisteluleikit voivat olla hauskoja, mutta joskus koirat saattavat pitää hetken hyväilyä parempana. Jotkut palkkiot innostavat koiraa, kun toisilla taas on rauhoittava vaikutus. Opettele ne keinot, joilla saat innostettua koiraasi, mutta harjoittele myös sitä miten saat koirasi rauhoittumaan niin
ettei se kuitenkaan menetä työskentely- ja leikkimishaluaan. Kuva: Bordercolliet noutavat yleensä innolla.

Aiempi koirani oli sileäkarvainen noutaja. Niinkuin useimmat noutajat oli sekin innokas pussailemaan. Minä taas en kauheasti pidä kasvojeni nuoleskelusta. Siksi torjuin kaikki nuoleskelut "arkielämässä", mutta kun harjoittelimme ja koira edistyi saatoin sitten mennä kyykkyyn ja annoin koiran nuolla kasvojani niin paljon kuin se halusi. Paras palkinto koiralle, jonka kanssa nykyään harjoittelen on se, että se saa syöksyä kiinni pusakkani hihaan. Se kuulostaa paljon väkivaltaisemmalta kuin käytännössä on, sillä koira oppi jo pentuna miten se saa ottaa hihasta kiinni. (Suojelukoiraksi se olisi onneton!) Näiden kahden palkitsemistavan suuri etu on se, että ei tarvita mitään ylimääräisiä apuvälineitä ja nämä molemmat palkitsemistavat voin ottaa mukaani kentälle, jopa silloinkin kun olen kilpailuissa. Muista äänenkäyttösi kun harjoittelet. Sen avulla voit myös innostaa tai rauhoittaa koiraasi. Ole tietoinen siitä miltä äänesi kuulostaa, se on paras instrumenttisi.

Uudet harjoittelupaikat.

Jonkun ajan kuluttua alkaa olla vaikeaa harjoitella keittiössä, sillä tila ei kerta kaikkiaan enää riitä. Mutta samanaikaisesti kun menet ulos (vaikka syrjäiseenkin paikkaan) tulee vastaan paljon hajuja, jotka häiritsevät koiraa. Helpota sen takia harjoitusta joka kerta, kun vaihdat harjoittelupaikkaa. Muuten on suuri riski, että koira ei pysy perässä siinä mitä siltä haluat. Jonkun ajan kuluttua tai muutamien harjoituskertojen jälkeen voit varmasti harjoitella samalla vaikeustasolla, jolla olitte ennen paikan vaihtoa.

Miten palkitset?

Tietenkin palkitsemme koiran, kun se on mielestämme toiminut oikein. Mutta onko aina selvänä mielessä se, mitä oikea toiminta oikein on? Koira menee maahan tosi nopeasti ja saa sen takia makupalan. Seuraavalla kerralla se ei menekään maahan yhtä nopeasti, mutta ohjaaja palkitsee sen ajatellen, että oli se kuitenkin "vielä ihan hyvin". (Tämän kommentin kuulen usein mutten vieläkään tajua mitä se tarkoittaa.) Kolmannella kerralla koira ei mene enää nopeasti maahan, mutta ohjaajalla on makupala kädessään, joka on niin tahmea, ja sen takia ohjaaja antoi sen kaikesta huolimatta koiralle. Miten tämä koira sitten voisi ymmärtää, että se mitä ohjaaja hakee on nopea maahan meno? Muista, että vain sinulla on aavistus siitä mikä on harjoituksen päämäärä. Koirastasi ei koskaan voi tulla taitavampaa ja tarkempaa kuin sinä olet, sillä vain teistä sinä tiedät minne olette matkalla. Älä sano mitään silloin, kun koira tekee asian huonosti, vaan palkitse ainoastaan silloin, kun koira tosissaan näkee vaivaa tehdäkseen oikein.

Tigru seuraa. Romi seuraa.
Seuraamisen kontaktiin on panostettava pennusta pitäen.

Aina kymppejä.

Koirasi täytyy aina tehdä suoritus oikein ja virheettömästi, huolimatta siitä oletteko harjoitelleet jo kolme vuotta vai oletteko vasta eilen aloittaneet harjoittelun. Et tietenkään saa vaatia koiraa suorittamaan liikettä, jota se ei osaa. Voit kuitenkin tehdä harjoituksen niin yksinkertaiseksi, että se onnistuu heti ensimmäisellä yrityksellä. Käyttämällä käsiä apuna sekä pyytämällä koiraa tekemään vain selkeä ja yksinkertainen toiminta, on suurempi mahdollisuus, että koira onnistuu heti ensimmäisellä kerralla. Taka-ajatus tässä on se, että koiralla on päässään vain yksi versio siitä miten liike tehdään. Esim. on olemassa vain yksi ja ainoa oikea paikka ohjaajan vieressä, kun hän pysähtyy. Kun itse koulutin ensimmäistä koiraani sain ohjeen, että minun ei pitäisi välittää siitä istuuko koira vinossa vai suorassa sivullani. Siihen puuttuisin sitten vasta, kun olemme päässeet avo- tai voittajaluokkaan. Seuraus tästä oli se, että sain muutamaa vuotta myöhemmin kouluttaa uudelleen koiralle sen, että kyse ei olekaan siitä, että se on vain sivullani vaan kaiken lisäksi sen täytyy olla tietyssä rintamasuunnassa suhteessa minuun. Mutta, koska koira oli oppinut sivullaistumiseen useita eri vaihtoehtoja se kaikesta huolimatta tarjosi eri vaihtoehtoja myös kilpailuissa.

Niksi on siinä, että opetetaan yksi asia kerrallaan. Jos yrität opettaa koirallesi kolmea asiaa yhtä aikaa, menee opettamiseen enemmän kuin kolme kertaa pitempi aika, kuin miten paljon aikaa kuluisi, jos opettaisit asian kerrallaan. Kaiken lisäksi on olemassa suuri riski, että koiran mielikuva liikkeestä on melkoisen epäselvä. Näe sen tähden vaivaa, että jaat liikesuorituksen pienimpiin mahdollisiin osasuorituksiin.

Voimme käyttää esimerkkinä luoksetuloliikettä. Minusta liike perustuu kolmeen eri osaan. Istuminen ja paikalla pysyminen on yksi osa. Vauhdilla ohjaajan luokse tuleminen on toinen osa. Kolmas osa on oikean paikan ottaminen ohjaajan sivulla. Vasta kun koira on oppinut erikseen nämä kaikki eri osat, yhdistän ne kokonaiseksi liikesuoritukseksi.

Ensimmäinen osa on selvä, koiran täytyy oppia mitä istuminen ja paikallaan pysyminen tarkoittavat. Seuraava askel on harjoitella luoksesi tuleminen. Tämän täytyy tapahtua vauhdilla. Kutsu koiraa ja heitä samantien pallo taaksesi. Koira oppii nopeasti yhdistämään luoksetulokutsun taaksesi lentävään palloon, eikä sinulla ole ongelmia vauhdikkaan luoksetulon kanssa. Rinnan luoksetulon kanssa voit harjoitella sivullesi siirtymistä. Laita koira vastapäätä sinua, noin metrin päähän, ja kutsu se luokse samalla käskyllä kuin olet aiemminkin kutsunut sen luoksesi. Älä välitä tässä vaiheessa vauhdista, keskity sen sijaan opettamaan koiralle kuinka se tulee sivullesi ja ottaa oikean paikan siinä. Vasta, kun koira osaa tulla ilman ylimääräisiä apuja sivullesi, vaikka seisot aivan suorana ja paikallasi, kädet roikkuen sivulla, voit alkaa yhdistämään kaikkia kolmea osasuoritusta. Jos olet ollut huolellinen opettaessasi, ei koiralla ole vaikeuksia ymmärtää sanojasi: paikka, tänne - ja kun pallo ei lennä - hakeutua sivullesi.

Romi noutaa. Micko hyppää.
Kapulan pitämisharjoitus ja hyppääminen yhdistetään myöhemmin hyppynoudossa.

Käyttökelpoisia apuja.

Kädestäpitäen annettavat avut, kuten esim. koiran nykäiseminen taluttimesta sivulle seuraamisen aikana, eivät ole järkeviä apuja. Koiralle tapahtuu jotain, jonka jälkeen se saa kuulla olevansa "hyvä koira". Menee kauan aikaa ennen kuin koira oivaltaa, että nykäisyllä oli jotain tekemistä sen sijaintipaikan kanssa ja, että haluat sen kulkevan toisessa paikassa. Anna koiran mielummin saada "Ahaa-elämys". Kun koira sattumalta tulee oikeaan paikkaan, tee tilanteesta suuri positiivinen tapahtuma. Mitä suurempi "Bingo-tunne" koiralle tulee sitä suuremmat mahdollisuudet on, että se aktiivisesti etsiytyy samaan paikkaan saadakseen uudelleen palkkion.

Laittamalla koiran eteen esteen, kun harjoittelee kauko-ohjausta, seuraa se, että koira ei voi edetä sinua kohti - ei ainakaan niin pitkään, kun este on sen edessä. Mutta miksi koira tekisi oikein, kun este otetaan pois? Koira on kyllä oppinut, että sen täytyy istua, maata tai seistä, kun niin käsketään. Sen sijaan se ei ole oppinut miten sen täytyy tehdä nämä asennon vaihdot ja sehän oli se mikä oli tässä tärkeää. Liikkeen kauko-ohjaus merkitys on se, että koiran on opittava miten sen täytyy nousta ylös, istua tai maata, ilman, että se liikkuu eteen tai taaksepäin.

Ylimääräisten apujen pitäisi olla sen tyyppisiä, että niitä voi vähitellen vähentää, kunnes apuja ei enää tarvitse käyttää lainkaan. Yksi melko tavallinen variaatio on sellainen, että kun koiraa opetetaan pysähtymään liikkeestä, viedään oikea käsi koiran nenän eteen ja siten autetaan koiraa ymmärtämään, että sen tulisi pysähtyä. Mutta miten poistat tämän avun vähitellen? Joko se näkyy voimakkaasti tai sitten ei ollenkaan. Tee mielummin pysähdys apu vasemmalla kädellä. Vasen käsi on lähellä koiran korvaa ja koira näkee tämän käden antaman pienenkin avun vielä silloinkin kun apu on vain pieni sormen heilahdus.

Romi noutaa.

Kuinka pitkään voi kerrallaan harjoitella ennen kuin koira väsyy? Sanotaan, että emme itse pysty keskittymään kerrallaan 10 minuuttia kauempaa. Koiran kyky keskittyä on selvästi paljon lyhyempi ja sen takia harjoittelu pitää suunnitella ennen sen suorittamista. Eroa on kuitenkin siinä opetellaanko uutta vai toistetaanko vanhaa, jo aiemmin opittua, asiaa. Kaikki uusi vaatii suurta keskitty mistä ja on sen takia yksilölle paljon vaativampaa kuin sellainen tehtävä, jonka se on tehnyt useita kertoja aikaisemminkin.

Ei voida antaa ohjetta, että koiraa voi treenata niin ja niin monta minuuttia, sen sijaan sinun täytyy opetella tuntemaan koirasi ja ennenkaikkea opeteltava lukemaan koiraasi. Harjoittelun pitäisi olla koiralle päivän hauska leikkihetki emän-nän/isännän kanssa. Jotta koiralla olisi tällainen ajatus mielessä ennen seuraavaa harjoittelutuokiota, täytyy sinun pitää huolta siitä, että lopetat harjoittelun ennen kuin koira alkaa väsyä leikkiin.
Koiran henkistä kuntoa voidaan, kuten fyysistäkin, parantaa harjoittelulla. Tauko voi olla hetken lepo, mutta tauko voi olla kokonaan muutakin. Harjoittele pieni hetki koirasi kanssa, lopeta tottelevaisuusharjoitus ja anna koiran tehdä hetki jotain muuta jota se pitää hauskana, esim. etsiä pitkään heinikkoon heitettyä palloa. Koira
saa tehdä jotain rentouttavaa harjoittelua. Mutta pallon löytääkseen koiran täytyy käyttää nenäänsä ja ymmärtää mitä nenä sille kertoo, mikä puolestaan pistää koiran käyttämään aivojaan. Kun pallo on löytynyt, voitte palata hetkeksi tottelevaisuusharjoitteluun, ennen kuin lopetatte siltä päivältä. Tällä tavoin voi harjoittaa koiran henkistä kestävyyttä, ilman että koira kokee asian vaativaksi tai epämiellyttäväksi.

Häiriöitä ei pidä ottaa käyttöön ennen kuin koira on oivaltanut liikkeen idean. Ajatellaan, että koirasi seuraa pitäen hyvän katsekontaktin sinuun. Yhtäkkiä se kuulee jonkin äänen ja kääntää päänsä äänen suuntaan. Spontaanisti sanot silloin "Ei". Mutta mistä oikeastaan sanot "Ei"? Jos koira ei kunnolla tiedä mitä "seuraa" tarkoittaa, voi käydä niin, että "ei" sanasi tarkoittaakin koiran silmissä sitä ettei se saa kulkea vierelläsi. Koulutustilaisuuksissa harjoittelu voi olla mukavaa sosiaalista kanssakäymistä ohjaajille, mutta sinun kannattaa muistaa, että se on vaikein mahdollisin harjoitteluympäristö koirallesi. Miten itse pystyt keskittymään samalla kertaa kirjan lukemiseen, levyn kuuntelemiseen ja järkevään keskusteluun. Sellaiselta harjoittelu koulutustilaisuudessa tuntuu koiran silmissä.
Ironista tässä on se, että suurin osa aloittelijoiden kursseista on suuria ja ne pidetään koulutuskentällä. Ajattele sitä, jos kurssilla sen sijaan olisi vain muutama osanottaja ja se pidettäisiin metsäisellä mäellä, jossa pensaat ja puut hieman peittäisivät osanottajia toisiltaan. Kuinka paljon helpompaa oppiminen olisikaan koirillemme.

Matti seuraa.

Jatkuvuus.

Vaikea toteutettava. Se tarkoittaa sitä, että sinun pitäisi harjoitella säännöllisesti, ilman pidempiä taukoja. Ajatellaan vaikka, että harjoittelet ahkerasti koirasi kanssa pari viikkoa, mutta sitten sairastutkin flunssaan, jonka vuoksi harjoittelu taukoaa pariksi viikoksi. Kun sitten näiden kahden sairasteluviikon jälkeen jatkat harjoittelua siitä pisteestä mihin ennen sairautta jäitte, on suuri vaara ettet muistakaan missä vaiheessa olitte. Ainakaan et muista ihan tarkkaan. Mutta onko todennäköistä, että koira muistaa missä olitte? Todennäköisesti koira ei muista ja jos jatkat siitä mihin jäitte on suuri riski, että koira menee lukkoon eikä oikein ymmärrä mitä siltä halutaan. Muista aina sen vuoksi, että kertaat hieman edellisiä asioita. Muistuta koiralle hyvin yksinkertaisella tavalla miten liike suoritettiin aina, kun joudut pitämään harjoittelussa taukoa.
Koiran tulee aina seurata hyvällä kontaktilla ja innokkaasti.

Mutta jos taukoja tulee usein, tarvitaan myös paljon toistoja ja jos koiran työskentelykapasiteetti ei ole maailman parasta laatua menee kaikki harjoittelu vanhan kertaamiseen ettekä ehdi harjoitella uutta ennen koiran väsymistä. Tulos on se, että poljette paikallanne samoissa asioissa ettekä koskaan etene. Yhtä ikävää ja tylsää sinulle ja koirallesi. Harjoittele sen takia joka päivä vähän. Mieluummin aivan lyhyitä vähäisiä harjoittelutuokioita metsässä tai parkkipaikalla, kuin suuria kunnianhimoisia ideoita, jotka ovat aivan liian monimutkaisia, jotta niistä koskaan tulisi mitään. Harjoittelen itse usein autiolla sorakentällä, jonka ohi kuljemme, kun olemme matkalla metsään kävelylle.

On ylivoimaisesti hauskempaa harjoitella usein, sillä se antaa takaisin enemmän. Kun näkee kuinka koira oppii aina vain enemmän ja ymmärtää yhä helpommin käskysanat ja eleet, innostuu harjoittelemaan enemmän ja sehän onkin juuri tarkoitus. Katso, että pääset antoisaan eteenpäinmenon kierteeseen.

Nero seuraa.




Valokuvissa esiintyvät:

Tending Mack The Knife
Tending Superstition
FIN TVA HK3 Tending Tiger Power
S KVA S TVA Tonedo`s Black Flash
Gränsvallarens Micko
Tending Shaman






Tending pääsivu.
Bordercollie -sivuille