TENDING-leiri 2000
Palaa takaisin.

Tending -leiri 1.9.- 3.9.00 Keuruulla


T-pentue.

Vas. oikealle: Minna & Tigru, Pekka & Tao, Virve & Aiko, Leea & Noita ja Erkki & Milla

M-pentue.

Vas. oikealle: Marjatta & Pai, Petri & Cosmo, Nina & Vikka, Päivi & Matti, Päivikki & Fiina, Erkki & Mitzu ja Anki & Raffe

Syyskuun alussa vietettiin kennelleiriämme Keuruulla Rekolan koirakeskuksen hienossa maalaismaisemassa. Lähes parikymmentä bordercollieta ohjaajineen - unohtamatta muutamaa muunrotuistakin! - koulutti koiriaan aamusta iltaan koko viikonlopun.

Malin ja David. Kiireisimmät meistä olivat paikalla jo perjantaina puoleltapäivin. Vieraamme Malin Edlund Ruotsista ajeli koirineen myös Turusta aamupäivällä; Malin on muutaman vuoden takainen Ruotsin Mestari tokossa, edustanut myös Ruotsin maajoukkueessa, ja kilpaillut myös mestaruustasolla PK-jäljellä. Mukanaan hänellä oli T-pentueen isä Gränsvallarens David, ja myös nuorempi koiransa Jocke. Malin antoikin meille neuvojaan koko viikonlopun, ja jaksoi kiitettävästi vastailla kysymyksiimme bordercollien kouluttamisesta.

Tässä Malin Davidin kanssa lauantai-illan tottisnäytöksen jälkeen - mikä taisi laittaa useimmat meistä melko hiljaisiksi! Mikä koira ja mikä osaaminen!

"Virallinen osuus" aloitettiin tulokahveilla, jossa kukin esitteli itsensä; tilaisuus taisi tosin mennä yleiseksi itsensä ja koiransa kehumiseksi! Totesimmekin, että niin moni ilmoitti olevansa tuleva Suomen Mestari sinä ja sinä vuonna, että tungosta taitaa palkintopalleilla olla jatkossa...!! Perjantaina treenattiin myös tottista - innokkaimmat harjoittelivat vielä pimessä illassa, sitten grillattiin ja saunottiin ja vaihdettiin vapaalle. Pitkämatkalaisetkin ehtivät paikalle, kuten tokokouluttajamme Pentti Lavikainen Oulusta. Hakukouluttajiamme olivat Päivi Lindqvist ja Marko Koskensalo. Yleisen seurustelun merkeissä menikin myöhään iltaan grillinuotiolla...


Pena ja Turo. ...mutta innokkaana heti aamupalan jälkeen la-aamuna kello yhdeksän koko porukka kokoontui tottelevaisuuskentälle Pentti Lavikaisen johdolla. Pena alusti teorialla, ja siirtyi sitten käytännön harjoituksiin. Keskusteltiin, kommentoitiin, kysyttiin välillä Malinin mielipidettä - ja ennenkaikkea treenattiin ja ratkottiin joka koirakon ongelmia liikkeissä.

Tässä Pena Marun pojan Turon kanssa kertomassa meille kontaktin tärkeydestä! Myös kontrolli puhutti: nopealla ja motivoituneella koiralla täytyy myös olla ohjaaja, joka pystyy tarvittaessa kontrolloimaan koiraa; hallinta ja suoritusten tarkkuus korostuvat arvokisoissa. Koiran ohjaajan on kisatilanteessa usein pystyttävä nopeasti päättämään, nostaako johonkin liikkeeseen koiran virettä, vai rauhoittaako koiraa. Me bordercollien ohjaajat päädyimme siihen, että nopealla ja nopeasti reagoivalla koiralla on koiran rauhoittaminen myös tärkeää!


Petri ja Cosmo.

Tässä oikeanpuoleisessa kuvassa Petri ja 1-vuotias Cosmo esittävät kaunista seuraamista tottistreeneissä. Tämä pari, niin nuori kuin koira vielä onkin, oli jo napsinut lähes täysiä pisteitä ekoista tokokisoistaan.

Päivi ja Matti. Vasemmanpuoleisessa kuvassa hakukouluttajamme Päivi treenaa Matin kanssa. Päivi keskittyi leirillä meidän tietotaidon lisäämisen haun henkilöetsinnässä. Varsinkin lauantaina porukka intoutui kyselemään erilaisista ongelmatilanteista ja uusista treenivinkeistä niin, etteivät meinanneet päästä metsästä pois ollenkaan!

Tottista jatkettiin aina yhteen asti; sitten ruokailtiin. Iltapäivällä jakauduttiin maastoryhmiin, kaksi ryhmää lähti ottamaan hakua Päivin ja Markon johdolla, muutama lähti jälkimetsään. Hakumetsässä käytiin ensin teoriaa lävitse, sitten keskusteltiin jokaisen koiran ongelmakohdista metsätyöskentelyssä. Treeneissä meni myöhään iltapäivälle; neljän-viiden kieppeillä palailtiin kahvitauolle Rekolan päärakennukseen.

Kahvin jälkeen siirryttiin jälleen kentälle: Malin näytti tottisnäytöksen Davidilla, ja kertoi meille millä tavalla hän on opettanut BC:lle eri liikkeitä. Hän myös neuvoi, lähes kädestä pitäen, oikeaa ajoitusta liikkeitten palkitsemiseen. Tämän jälkeen otimme vielä muutaman koiran tottikseen, ja videoimme suoritukset. Malinin erityistoiveesta Marko esitti meille Glen-Flyn erittäin vauhdikasta tottista PK-henkeen - johon totesimmekin, ettei Ruotsistakaan löydy monta näin nopeaa BC-narttua..!

Jälleen siirryimme sisätiloihin, ja Pena piti meille erittäin hyvän luennon kilpailijan henkisestä valmentautumisesta kisoihin. Saimme liialliseen kisajännittämiseen hallinta-ideoita, ( ja muistettavaksi, että pieni jännitys on kisassa vain positiivista stressiä! ) - kuten vakiorutiini-ajatuksen kisapäivälle, mielikuvaharjoittelua ennen kisoja, ja yleistä psyykkausta positiiviseen mielentilaan.

Luennon jälkeen oli vielä palkintojen jako, jossa palkittiin parhaat viime vuoden Tending-kasvatit tokossa, agilityssa ja PK:ssa:

Paras Tending -tokokoira: Tending Tiger Power
Paras Tending PK-koira: Tending True-Blue Troll
Paras Tending Agility-koira: Tending Trick Or Treat

Lisäksi uudet tottelevaisuusvaliot, Milla ja Jekku, saivat sekä "Tending-pokaalin" kasvattajilta, että Malinilta "Gränsvallarens David Champion Pris`in"!

Ilta jatkui vapaalla ohjelmalla: rantasauna oli lämpiämässä, ja rohkeimmat lähtivät pilkkopimeässä saunareissulle - oli ainakin naisporukan naurun määrästä päätellen ollut huippuhauska yöreissu! Katseltiin koiravideoita, keskusteltiin ja naposteltiin pikkupurtavaa myöhään yöhön.

Sunnuntai 3.9.

teoriaa.

Sunnuntaiaamu valkeni hyvin usvaisena ja yöllä oli satanut. Heti aamuyhdeksältä rämmittiin kentälle ryhmävalokuvauksiin - ehkä hieman epäonnistunut ajoitus; ainoa ajankohta leirillä kun aurinko ei paistanut. Osa jäi tottikseen Penan johdolla, suurin osa lähti hakumaastoon.

Leea ja Noita.

Noita ja Leea tokon hyppyliikkeessä oikeanpuoleisessa kuvassa.

Hakumetsän jälkeen palailtiin ruokailemaan puolen päivän jälkeen, ja pienen tauon jälkeen oli vielä yksi tottisosuus, lähinnä teoriaa, jota Pena alusti, ja muut kommentoivat ahkerasti. Erityisesti kaukokäskyt saivat ihmiset mietteliäiksi; miten voikin olla olemassa liike, ettei sitä koskaan tahdo saada täydelliseksi! Monesti nimenomaan tässä liikkeessä tulee ns. aaltoliikettä koko ajan, eli liike on välillä hyvä, sitten joku osio siinä huononee, se saadaan työllä taas kuntoon, kunnes taas tapahtuu jotain! Useita ideoita käytiin lävitse, ja taas saimme todeta, että se mikä sopii yhdelle koiralle, ei välttämättä sovi toiselle - ei vaikka kuinka olisivat samasta pentueesta...

Lähtökahvit olivat 16.00; useimmilla meistä oli vielä pitkä kotimatka edessä. Väsyneinä totesimme, että leiri oli ollut juuri sellainen kuin toivoimmekin, ja yhteishenki oli ollut upea! Kiitos ja kumarrus kouluttajillemme; Päivi, Pena ja Marko!!! Kiitos myös koko leiriporukalle yhteen hiileen puhaltamisesta, leirijärjestelyjen auttamisesta ja mahtavasta treenihengestä! Tällaisen porukan kanssa on ilo leireillä.

Leea ja Noita. Virve ja Aiko.
Yläkuvissa vasemmalla Leea ja Noita varmaankin valmistautuvat seuraamiskuvioon -
mutta mitähän askelkuviota Virve ja Aiko ovat suorittamassa oikeanpuoleisessa kuvassa?

Palaa takaisin.