TENDING-leiri 2002
Palaa takaisin.

Tending -leiri 31.7.-4.8.02


Koko leiriporukka.

Vuoden 2002 Tending-leiri pidettiin kuukautta normaalia aiemmin; ajattelimme, että näin voisimme kaikki nauttia vieläkin enemmän Rymättylän Haukkuapajan kauniista, merellisistä maisemista, valoisista pitkistä illoista ja lämpimästä merivedestä. Siitä lämmöstä sitten saimmekin nauttia oikein roppakaupalla; aurinko paistoi torstaita lukuunottamatta täydeltä terältä, ja lämpömittari kipusi pahimmillaan varmaan lähelle 30 C:n hellelukemia! Mutta mukavaa oli :-)

Leirimme oli nyt myös ensimmäistä kertaa pitempi; viisipäiväinen, innokkaan porukan toivomusten mukaan. Näin saisimme helpommin vakiryhmät palveluskoirapuolen maastoporukoihin ja koulutusohjaajat ehtisivät paremmin tutustua sekä koulutettaviinsa että koiriin. Tämä systeemi toimi tosi hyvin, ja saanee jatkossakin kannatusta leireillämme!

Tässä esitellään leirin osallistujat; tosin kaikkia ei saanut millään kuviin yhtäaikaa; eivätkä ihan kaikki olleet paikallakaan enää viimeisenä aamuna, sunnuntaina. Mutta kaikkiaan siis leiriläisiä oli kolmisenkymmentä, ja leirin koiramäärä kohosi lähelle neljääkymmentä, toki joukossa oli muutama muu koirakin kuin T-bordercollie!

Tending T/M-pennut

T&M-pennut.
Vasemmalta oikealle: Marjatta & Pai, Leea & Noita ja Päivi & Matti, Nina & Vikka, Pekka & Tao ja Minna & Tigru

Tending W-pennut

W-pennut.

Vasemmalta oikealle: Sanna & Tinka, Anne & Mocca, Kati & Rho, Pia & Merlin ja Pete & Woomi

Tending S-pennut

S-pennut.

Vasemmalta oikealle: Johanna & Luca, Mirja & Romi, Soili & Miro, Pekka & Nero

Tending F-pennut

F-pennut.

Vasemmalta oikealle: Päivi & Hopi ja Samu & Seita

Tending B-pennut & Ruotsin typykät

B-pennut.

Vasemmalta oikealle: Päivi & Jippo, Tesu & Laku, Jari & Mari,
Elina & Sina, Harri & Mari, Minna & Nori ja Maija & Mitzi
B-pikkuiset olivat leirillä 3 kuukauden ikäisiä, ja Ruotsin tuontinarttumme
noin 4-kuisia. Aika vauhdikkaita ipanoita kaikki!

Keskiviikko 31.7 ja torstai 1.8

Leiri alkoi siis keskiviikkona iltapäivällä. Leiriläiset tippuivat pikkuhiljaa paikalle iltapäivän ja illan mittaan, kuka mistäkin päin tulleena. Pisimmältä taisivat tulla Katri ja Antti Ylivieskasta, Marjatta Lappeenrannasta ja Satu ja Minna Varkaudesta. Keskiviikko olikin varattu majoittumiseen, seurustelulle, makkaranpaistolle ja saunomiselle. Treenien suhteen muodostimme pikkuryhmiä; osa kävi paimentamassa ja ottamassa agilitya, ja samoin tottistreeneihin muodostettiin pikkuporukoita. Lämmin ilta houkutteli turisemaan pitkään Haukkuapajan pihamaalla, varsinkin kun seuraavana päivänä sai nukkua hieman pidempään; torstai oli pyhitetty paimennukselle, ja loput T-läiset saapuivatkin paikalle varhain torstai-aamuna!


Paimennustreenien seuraajat.

Torstaina saapui paikalle meidän paimennuskouluttajamme, Suomen yksi tunnetuimpia kouluttajia ja kisaajia paimenpuolella, Annika Parvio. Hän on itse kilpaillut omilla koirillaan paimennuksessa niin SM -kuin PM- ja EM-tasolla asti. Mukanaan hänellä oli kaksi omaa nuorta bordercollietaan, joilla auttoi joskus hieman hankalaksikin käyneissä tilanteissa lampaiden kanssa.

Tässä vasemmalla T-läisiä laitumella koirineen odottelemassa vuoroaan paimennustreeneihin.


Annika Parvio.

Oikealla kuvassa paimennuskouluttajamme Annika.

Annika aloitti pitkällä ja erittäin hyvällä teorialuennolla paimennuksesta, jossa selkiintyi moni asia niin vasta-alkajille kuin paimennuksessa pidemmälle ehtineille. Annikalla oli oma hyvin vahva ajatuksensa paimenkoiran kouluttamisesta, ja kysymyksiä esitettiin paljon, kun kerrankin siihen oli mahdollisuus! Teorialuento otettiin videolle myöhempää käyttöä varten; siinä käydään hyvinkin tarkkaan lävitse nuoren aloittelevan koiran koulutusta ja minkälaisiin ongelmiin mahdollisesti tulee törmäämään.

Teoriaosuuden jälkeen lähdimme laitumelle, ja lampaat kuljetettiin isommalle pellolle. Käytännön treeneihin pääsivät aikapulan vuoksi mukaan vain enemmän paimennuskokemusta omaavat koirat, eli paimentamaan pääsivät Jekku, Matti, Fiina, Raffe, Vikka, Woomi ja vielä Ruotsin tuonti Teppo. Jokainen joutui antamaan lyhyen paimennusnäytön, ja sen jälkeen Annika paneutui henkilökohtaisesti jokaisen mahdollisiin ongelmiin. Annikalle
erittäin suuret kiitokset saapumisesta leirillemme, ja mahtavan hyvästä opetuksesta!!!

Matti paimentaa.

Yläkuvassa Matti (Tending Mack The Knife) paimentaa Päivin ohjauksessa, ja Annika seuraa taustalta.
Kuvassa alhaalla leiriporukkaa seuraamassa tiiviisti paimennusta.

Paimennustreenien seuraajat.

Samaan aikaan aloitettiin myös pikkupentujen tokotreenit, ja opeteltiin hieman oikeaa palkitsemistekniikkaa vetoleluilla, Neron toimiessa mielellään malliesimerkkinä. Kaikki pennut ja nuoret koirat pääsisivät myöhemmin leirin aikana kokeilemaan halutessaan paimennusta, mutta torstai kävi niin raskaaksi lampaille jatkuvan paimennustreenin takia, että silloin koiramäärää jouduttiin rajoittamaan laitumella. Pienet pennut leikkivät tottistreeneissä innokkaasti, ja kaikki osoittivat iloksemme erittäin hyvää keskittymistä ja kontaktia ohjaajaansa. Veljet mitä pikkuisia :-)

Rho putkessa.

Illalla oli vuorossa vielä agilitytreenit, joita Oreniuksen Juha tuli vetämään. Hän toimi koko leirin ajan erittäin intensiivisenä ja vaativanakin kouluttajana, ja hänen koulutustavastaan porukkamme antoi monet kiitokset. Muutama viikko ennen leiriämme Juha oli tullut Noel-bordercolliellaan agilityn SM-kisoissa 4:ksi, ja oli valittu PM-maajoukkueeseen. Agilitytreenien varsin ahkerasti treenanneen ydinporukan muodostivat Kati ja Samu Rholla ja Seitalla, Anne Moccalla, Pete Woomilla, Marjatta Pailla ja Timo ja Tesu belgeillään.Mocca kontaktilla.

Yläkuvassa Rho (Tending White Wicca) putkessa, ja vasemmalla Mocca (Tending Weird Whizz) hypyssä.

Agilitykoulutuksia jatkettiin iltapalaan asti, jolloin iso rantasauna laitettiin lämpenemään ja grilli raahattiin meren rannasta vaihteeksi pihaan yögrillailua varten. Osa porukkaa meni vielä tokoilemaan, ja saunavuoroihin sai huudella ihmisiä mistä milloinkin, kun eivät malttaneet jättää treenaamistaan kesken. Yöpuulle taisi suurin osa porukkaa kaatua jo ennen yhtä yöllä; kokopäivätoiminen treenaaminen väsytti ainakin ohjaajat :-)

Pe, la ja su 2.-4.8

Perjantaina sitten jakaannuttiin pienryhmiin kaikissa lajeissa. Aamupäivä-hakuryhmän veti maastoon Nietosvaaran (ent. Lindqvist :) Päivi, ja aamulla starttasi myös jälkiryhmä maastoon. Jälkeä veti Pekka ja Jari, joka on koirapoliisi, kisannut PM-tasolla ja pitänyt jälkikoulutuksia poliisikoirien ohjaajille. Tokokouluttajamme Pärssisen Piritta saapui aikaisella aamujunalla Turkuun Oulusta (oli kuulemma ollut harvinaisen levoton junayö; otamme osaa!:) ja pentutottisryhmän jälkeen hän aloitti aamupäivällä kymmeneltä tokon vetämisen. Jokaisena päivänä käytiin systemaattisesti lävitse 3-4 erikoisvoittajaluokan liikettä, näytettiin miten koirat ne hallitsevat ja puututtiin ongelmiin. Pipa tuntui löytävän jokaiselta koirakolta "sen heikon kohdan" liikkeestä, ja niiden korjaamiseen ja hiomiseen keskityttiin. Hänellä oli myös erittäin hyviä neuvoja tällaisille vilkkaille, vietikkäille koirille, miten kokonaisuutta saadaan rauhallisemmaksi ja koiria hieman hillittyä.

Päivikki ja Fiina. Romi noutaa.

Yläkuvassa vasemmalla Päivikki ja Fiina tokotreenien lomassa, kuuntelemassa Pipan neuvoja, ja Mirja ja Romi näyttämässä noudon luovutusta Pipalle.

Pipan tokotreenit jatkuivat sitten kaksi kertaa päivässä; aamu-ja iltapäiväryhmin. Hattua täytyy kyllä nostaa hänelle - Pipa todella ahkeroi täysiä päiviä, ja ainakin tokoporukkamme oli niin tyytyväinen, ettemme taida kouluttajia enää muualta kuin tuolta Oulun suunnalta ottaakaan! :-)

Tokoon osallistuivat lähes kaikki leirin bordercolliet; toki joukossa oli pari muun rotuistakin, kuten Ruotsin tuontimme Norin emännän Leppälän Minnan beauceron Ronja. Riitta veti kerran päivässä pentutottikset, joihin osallistuivat kaikki vuotta nuoremmat pennut, helpottaen samalla hieman Pipan urakkaa. Suurin osa tokokoirakoista oli erikoisvoittajaluokan koiria, tai suoraan sinne tähtääviä. Tulosta alkoi sitten tullakin heti leirin jälkeen, ja ykkösiä onkin sadellut tokokisoista :-)

Kuvissa alhaalla; vasemmalla Welmu ottaa juuri tunnistusnoutoa - oikealla Pipa seuraa silmä tarkkana!

Welmu tunnistusnoudossa. Tokokouluttajamme Pipa.

Perjantai-iltapäivällä saapui toinen hakukouluttajamme, Viitasen Sirke, paikalle. Hänkin on SM-tason kilpailija lajissaan, kuten kaikki muutkin kouluttajamme T-leirillä. Sirke lähti viemään saman tien toista hakuryhmää metsään, ja sama ryhmä seurasi hänen mukanaan vielä lauantain ja sunnuntainkin. Pikkupentuja oli hakuryhmissä aina "ylimääräisinä" sotkemassa hakumaastoa, ja jälkeäkin pennut treenaasivat innokkaasti Jarin erittäin hyvien ohjeiden mukaan. Aika moni sai määräyksen pidentää selvästi jäljen pituutta ja vaikeutta, eli kohti kisoja vain!

Perjantai-iltana Pipa piti leiriporukallemme erittäin antoisan luennon tokosta, liikkeitten opettamisesta, mitä kannattaa ottaa huomioon kisoissa ja "mitä itse tekisin uudelleen ja mitä tekisin taas toisin", ja luento todella laittoi ajattelemaan sitä, miten tokossakaan mitään ei kannata pitää itsestäänselvyytenä, ja miten paljon varmistustreeniä loppujen lopuksi tarvitaan tasaisesti ykkösiä napsivan tokokoiran saamiseen...

Juha jatkoi agilitytreenejään aina iltapäivisin, ja ahkera agilityporukka taisi treenata kaikki vapaa-ajatkin...Agility oli muutenkin houkutteleva iltaharrastus, ja iltaisin taidettiin nähdä agilitya ottamassa sellaisetkin, jotka ovat vannoneet "etten ikinä aloita agilitya" :-)) Lauantaina Leinosen Janita ja Rinteen Petri pitivät demonstraation Jenny Damm`in, maailmanmestarin ohjaustyylistä, ja Janita näyttikin ohjaustyyliä oikein mallikkaasti sitten käytännössäkin. Mutta sen jälkeen kun T-leiriläiset pääsivät harjoittelemaan Damm-ohjausta, alkoikin olla naurussa pitelemistä umpisolmuun menevien ohjaajien kanssa...harmi ettei kameraa ole koskaan mukana silloin kun pitäisi :-))

Alakuvissa vasemmalla Katri & Jekku agilityradalla, ja oikealla Anne ja Mocca treenaamassa kontaktia A-esteellä.

Jekku ja Katri. Mocca kontaktilla.

Lauantain maastoryhmät pyörivät jo rutiinilla; Sirken hakuryhmä lähti aamusta maastoon, ja Päivin taas iltapäivällä, ja Pekka ja Jari veivät niin ison jälkiporukan metsään, ettei jälkimaastoa tahtonut edes riittää kaikille. Metsätreenejä ennen jälkiporukka oli katsonut Poliisikoiralaitoksen opetusvideon, missä seurattiin Jarin treenejä saksanpaimenkoiransa kanssa erityyppisissä jälkiolosuhteissa. Video sai paljon kehuja, ja toki videoita katsottiin muutenkin; töllöttimessä pyöri iltaisin niin agilitykisoja Norjasta, MM-tokoa Amsterdamista kuin tokon Suomen Mestaruus-kisoja Uudestakaupungista.

Lauantai-iltana sitten suoritettiin perinteinen palkintojen jako: Palkittiin edellisen vuoden parhaat Tending-koirakot PK-puolella, tokossa ja agilityssa, ja myös uudet valiot saivat pokaalit. Noita sai Malin Edlundilta viimeisen "Gränsvallarens Davids Champion Pris" -pokaalin: näin koko T-pentue oli palkittu, 7 valiota, ja Noidalla viimeisenä mutta ei vähäisimpänä kaksi valionarvoa!

Paras Tending -tokokoira: FIN & S TVA HK1 Tending The Talisman
Paras Tending PK-koira: FIN KVA VK3 Tending True-Blue Troll
Paras Tending Agility-koira: FIN TVA JK3 PR1 Tending Trick Or Treat

Uusia valionarvoja oli sitten viime vuoden leirin tullut neljä!
FIN TVA Tending The Troll-Drum
FIN TVA Tending Magician Man
FIN KVA Tending The Troll-Drum
FIN KVA Tending Magician Man

Romi seuraa. Tigru seuraa.

Iltaisin porukkamme istui Haukkuapajan pihamaalla pitkiä lämpimiä öitä; myös grillailtiin, saunottiin, puljattiin porealtaassa ja höpistiin kaikesta maan ja taivaan väliltä; siis ennen kaikkea koirista ja bordercollieista :-) Koiria uitettiin meressä iltauinneilla, ja taidettiin siellä muutamat "yöpaimennustreenitkin" ottaa, kun päivällä ei ehtinyt! Pikkupennut jaksoivat peuhata keskenään myöhään yöhön, taisivat usein olla pirteämpiä kuin omistajansa siihen vuorokauden aikaan :-)

Matti seuraa.

Oikealla kuvassa leirimme hakukouluttaja Päivi treenaa Matilla (Tending Mack The Knife) tottista sunnuntaina.

Sunnuntai-aamuna leiriporukka heräsi perinteisesti Neron (Riitan Tending Shaman :-)) aamu-jodlaukseen, kun se innokkaasti kaahasi leirirakennuksen rappuset alas aamupissalle. Kukkoa ei siis paikalle tarvinnut, siitä Nero Nerokkaamme piti huolen, leiriläiset kyllä heräsivät seitsemän pintaan ulkoiluttamaan koiriaan ja aamiaiselle. Ennen yhdeksältä alkavia koulutuksia oli vielä ryhmäkuvaukset pellolla, mikä vaati jo jonkinlaista organisaatiokykyä, sen verran paljon porukkaa leirillä oli tänä vuonna!

Sunnuntaina eri treeniporukat treenasivat noin neljään asti, jolloin pikkuhiljaa palailtiin leirikeskukseen, tyhjentämään huoneita ja lastaamaan autoihin kimpsut ja koirat. Lähtökahvit olivat puoli viiden paikkeilla illalla, ja sen jälkeen alkoi kotimatka leiriläisillä.

Oli mahtava leiri :-) Sanna, emäntämme, järjesti taas kaiken viimeisen päälle, huolehti paimennuspäivän onnistumisesta ja maukkaasta ruoasta kaikkina päivinä - jätti-iso kiitos Sanna!!!
Kiitos myös kaikille leiriläisille siitä, että saimme onnistuneen leirin. Toivottavasti tapaamme taas ensi vuonna yhtä lukuisin joukoin uudelleen!!!

*****
Parhaat leirikiitokset ja -kommentit tulivat leiriläisiltämme seuraavina päivinä:

Pipalle; "Tosi hyvin suunnitellut treenit ja kokonaisnäkemystä tokoon uskomattoman paljon! Iso kiitos!!!"

Juhalle: "Kaunis kiitos hyvistä treeneistä ja tosi antaumuksellisesta koulutuksesta! Intensiivisessä lajissa pitää ollakin hyvällä asenteella täysillä paahtava koutsi :-)"

Hakuryhmistä: "Treenit antoivat taas uutta uskoa tähänkin hommaan...kiitos!"

Riitalle ja Pekalle: "suuret kiitokset leirin kasaamisesta ja koulutuksesta! Voiko kasvattajilta kukaan enempää edes uneksia? ..."

Paimennuspäivästä: "Ensi vuonna ehdottomasti uudelleen, mielellään 5-päiväisenä :-)"

Agitreeniporukalle: "Saadappa useamminkin treenata teidän kanssa!! Aika kului kaikissa treeneissä kuin siivillä, koiria treenattiin, ohjaajia rohkaistiin ja tosi hedelmällisiä keskustelujakin syntyi tämän tästä. Siispä kiitokset kaikille mukana olleille!"

"Kiitokset Samulle haastavista sunnuntain treeneistä ja Timolle tosi tervetulleista kommenteista, saitpa ainakin meikäläisen päässä heräämään joitain uudenlaisiakin näkökulmia!"

Kaikille teille: "Vitsi että oli kivaa, onpa ensi vuoteen pitkä aika! Mutta onpahan hyvää aikaa sulatella kaikkia toko- ja hakuvinkkejä, treenata, muistella mukavia ja tapailla kaikenlaisissa tapahtumissa! Ja nukkua se maailman paras koira kainalossa :-))
Alan yhä paremmin ymmärtää, mitä tarkoittaa Tending-sivuilla lause "Tervetuloa tiimiimme!!!"

Tao paimentaa.

Taon leirin kohokohta taisi olla aamuiset paimennukset!!

Palaa takaisin.