Kennel Tending.
Palaa takaisin.
Kennel Tending`iin tuli ensimmäinen työlinjainen bordercollie 1994. Kasvatustyössämme painotamme bordercollien käyttöominaisuuksia ja terveyttä. Omistamillamme / kasvattamillamme (v. 1998-) työlinjan bordercollieilla on kaksikymmentäkuusi Suomen Käyttövalion arvoa pk-puolella, seitsemänkymmentäkahdeksan Suomen Tottelevaisuusvalion arvoa tottelevaisuudessa, kaksikymmentäneljä Suomen Agilityvalion ja useita Suomen Hyppyvalion arvoja agilityssa. Lisäksi on eri maiden TVA/AVA:n arvoja, ja useita muuten ylimmässä luokassa kilpailevia.

Vuonna 2001-11 on moni näistä valiokoirista kilpaillut SM-/maajoukkuetasolla, saavutuksina mm. tokossa, agilityssa ja palveluskoirapuolella
23 x SM-1, 13 x SM-2, 12 x SM-3, 4 x PM-1, PM-2, 2 x PM-3, MM-1, EM-2, 2 x MM-2, 4 x MM-3. Usea kasvattimme paimentaa, ja seitsemällätoista on hyväksytyt paimennuksen perusradat. Viisi kasvattiamme työskentelee virkakoirina poliisilla ja tullilla.

Kolme koiraa. Kotimme - ja kennelimme - sijaitsee Sipoossa, noin 45 kilometriä Helsingistä pohjoiseen, keskellä maalaismaisemaa. Koirat elelevät sisätiloissa normaaleina perhekoirina.

Kennelimme on tuonut Suomeen ensimmäiset rekisteröidyt työlinjaiset bordercolliet Norjasta, nartut FIN & S TVA JK2 Brains Fjollen (1994) ja POHJ TVA, FIN & S & DK TVA Brains Hyasinth Velhon (1996). Kolmas Norjan tuonti oli FIN KVA HK3 Glen-Fly (1997), joka asuu sijoituskodissa. Ensimmäinen sijoitusnarttumme oli narttu FIN TVA FIN KVA HK3 EK3 JK2 M-03-04 Tending The Troll-Drum, "Noita"..

Keväällä 2002 toimme Ruotsista kaksi työlinjaista bordercollienarttua; Tonedo`s Flashing Meg`n, ja Abban, joilla on kummallakin takanaan Ruotsin Mestaruus-tasolla tokossa/ PK:ssa/ paimennuksessa kilpaileva suku. "Nori" ja "Mitzi" asustelevat sijoituskodeissa pääkaupunkiseudulla. Näitä narttupentuja seurasi vielä tuonti Englannista keväällä 2003; Mascottsway Una tuli silloin Suomeen, ja meni sijoitukseen Turun suunnalle. Näistä ainoastaan Nori jatkoi sukuaan, Tending X-pentueen yhden narttupennun verran.

Alkutalvesta 2004 toimme Ruotsista bordercollieuroksen, Saint`in, jonka isä on Englannin tuonti, emän isä Norjasta. "Viski" meni sijoitukseen Tampereen suunnalle. Vuonna 2005 toimme kaksi tuontia, narttupennun Norjasta, (Sigma, ohjaaja Samu Mäntyniemi), ja narttupennun Ruotsista, Skogsvallarens Hip`in, jonka omistamme yhdessä Sanna Koreasalo-Ärölän kanssa. Sigmalla ja Hipilla on kummallakin ollut yksi pentue.

2000-luvun lopulla olemme tuoneet yhteistuonteja mm. Ruotsista ja Kroatiasta.

Nykyiset omat kilpailukoiramme ovat tokon erikoisvoittajaluokassa kilpailevat FI TVA Tending Joy ("Numa") ja FIN KVA JK3 BH Tending Shaman ("Nero"). Riitta kilpailee Numan kanssa tokossa, ja Pekka Neron kanssa pk-jäljellä. Velhon viimeisestä pentueesta meille jäi syksyllä 2004 PPR1 PAIM1 TK1 Tending Cult, lyhytkarvainen tricolour-uros kutsumanimeltään "Vimma", joka hoitaa lammastyöt, ja jolla kilpaillaan myös paimennuksessa ja tokossa.

Koska tavoitteenamme on myös koirien kanssa harrastaminen ja kilpaileminen, täytyy kasvatustyö - niin vakavasti kuin siihen suhtaudummekin - lomittaa myös koiriemme kilpailu-uran mukaan. Pentujen ostajat voivatkin valitettavasti joskus joutua odottamaan joskus pitkään pentua halutusta yhdistelmästä, koska arvokilpailut menevät pennuttamisen edelle omilla nartuillamme, kuten myös siitoslainanartuilla. Jalostustyössämme olemme havainneet hyväksi parhaina pitäminämme kasvattinarttujemme jalostuslainaamisen ja tiiviin yhteistyön tekemisen narttujen omistajien kanssa.

Kasvatustyössämme ( kts. TAVOITTEET ) keskitymme bordercollien luonteen ja käyttöominaisuuksien säilyttämiseen ja parantamiseen päämääränä mahdollisimman hyvä, terve ja monipuolinen palvelus- ja kilpailukoira. Pyrimme säilyttämään myös rodun kyvyn työskennellä lampaiden ja karjan parissa. Esikuvanamme on muutama kennel Ruotsissa ja Norjassa, jotka ovat onnistuneesti kasvattaneet paimenlinjaista bordercollieta päämääränään ihanteellinen koira eri lajeihin.

Kantanarttumme Taika. kantanarttumme Velho.

Toiveenamme on tehdä tulevaisuudessa lähinnä tilausluonteisia pentueita; työlinjaisia bordercollien pentuja on turha myydä kotikoiriksi - niiden tulisi päätyä sen sijaan aktiiviharrastajille. Näin on parempi - ei pelkästään koirien kannalta, vaan myös ihmisten - sillä moni muu rotu on helpompi pelkkänä seurakoirana! Pyrimme saamaan useampia kilpailemisesta ja harrastamisesta kiinnostuneita ihmisiä "varauslistalle", auttaa näitä löytämään pentueesta, jos mahdollista, harrastamaansa lajiin mahdollisimman sopiva pentu, ja myöhemmin tukea omistajia erityisesti koiran kilpailukouluttamisessa, ja toki myös muussa kasvattamisessa, mahdollisimman paljon.

Tämän takia toivomme, että jos kiinnostut jostain yhdistelmästämme; otathan ajoissa meihin yhteyttä! Sinun ei tarvitse olla kokenut arvokisatason kisaaja, uskaltaaksesi mailata tai soittaa meille :-). Meille on tärkeintä että olet tosimielellä liikkeellä - sinua kiinnostaa koiran kanssa harrastaminen, kouluttaminen ja kilpaileminen.

Pyrimme järjestämään pentupäiviä ja koulutuspäiviä kotonamme ja Opaskoirakoululla. Kesäleirimme on viime vuosina ollut nelipäiväinen, ja koulutusta eri lajeissa - toko, agility, PK-lajit, paimennus, annetaan aamusta iltaan leirillämme kasvattiemme omistajille, usein juuri rodun hyvin tuntevien kouluttajien taholta. Myös syksyisin meillä on ollut toisinaan viikonloppuleiri, jossa ollaan treenattu pienryhmissä eri lajeja. Pentujen omistajat saivat aiemmin myös kennel-lehtistä, jonka sisältö on vaihdellut koiranpennun kilpailuihin tähtäävästä alkeiskoulutuksesta koiranohjaajien kilpailupsykologiaan. Neljä koiraa.

Viime talvina olemme vuokranneet sisähallia kerran viikossa tottelevaisuustreeneihin - kiitos Pertti Vilander ja Prisma-keskuksen johtaja Vesa Punnonen! - ja olemme harjoitelleet kasvattiporukalla sisätiloissa; milloin ryhmätyöskentelynä tai kilpailunomaisesti pareittain, toisinaan myös videoiden ohjaajavirheiden karsimiseksi. Etelä-Suomessa - ja tietenkin myös kauempana - asuvat kasvattimme ovat aina tervetulleita treenaamaan kanssamme. Toiveenamme tietenkin on, että mahdollisimman moni kasvateistamme tulisi näkymään kilpailukentillä - ja me yritämme myös tehdä parhaamme sen eteen! Palaa takaisin.